Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Halfogás vagy emberfogás?
  2024-03-18 07:47:56, hétfő
 
  Halfogás vagy emberfogás?

Lukács 5,1-11:,,Amikor egyszer a sokaság Jézushoz tódult, és hallgatta Isten igéjét, ő a Genezáreti-tó partján állt. Meglátott két hajót, amely a part mentén vesztegelt; a halászok éppen kiszálltak belőlük, és hálóikat mosták. Beszállt az egyik hajóba, amelyik Simoné volt, és megkérte, hogy vigye őt egy kissé beljebb a parttól, azután leült, és a hajóból tanította a sokaságot. Miután abbahagyta a beszédet, ezt mondta Simonnak: Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra! Simon így felelt: Mester, egész éjszaka fáradoztunk ugyan, mégsem fogtunk semmit, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat. Amikor ezt megtették, olyan sok halat kerítettek be, hogy szakadoztak a hálóik; ezért intettek társaiknak, akik a másik hajóban voltak, hogy jöjjenek, és segítsenek nekik. Azok pedig odamentek, és annyira megtöltötték mind a két hajót, hogy majdnem elsüllyedtek. Simon Péter ezt látva leborult Jézus lába elé, és így szólt: Menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok, Uram! A halfogás miatt ugyanis nagy félelem fogta el őt és mindazokat, akik vele voltak; de ugyanígy Jakabot és Jánost is, Zebedeus fiait, akik Simon társai voltak. Jézus akkor így szólt Simonhoz: Ne félj, ezentúl emberhalász leszel! Erre kivonták a hajókat a partra, és mindent otthagyva követték őt."

A Lukács 5:1-11-ben azt látjuk, hogy az Úr Jézus segít néhány halásznak, hogy életüket a helyes irányba terelje. Az írástudók véleménye megoszlik arról, hogy ez az eset azonos-e azzal az esettel amikor Jézus elhívta ezeket a halászokat az ő követésére amelyről olvasunk a Máté 4:18-22-ben és a Márk 1:16-20-ban. A kérdést megválaszolatlanul kell hagynunk. Azt azonban tudjuk, hogy a János 1:35-42 megörökíti Jézus és Péter első találkozását. A szövegünkben szereplő esemény körülbelül egy évvel később történik. Jakab és János, és talán még néhányan mások is jelen voltak, például Péter testvére, András (bár itt nincs megnevezve), de a mi szövegünkben a hangsúly Jézuson és Péteren van. Ezek a férfiak mind találkoztak Jézussal, és elkezdték követni őt, de még nem voltak teljesen elkötelezettek a küldetése, az ügye mellett. Ez az esemény új irányt szabott az életüknek.
Az első versekben (1-3) Jézus Isten Igéjét tanítja, Péter azonban a halászatával foglalkozik. A 11-dik vershez érve Péter otthagyja a világi hívatását, hogy Jézust követve embereket fogjon, és ne halakat. Jézus szavai a 10. versben kulcsfontosságúak e történet megértéséhez és alkalmazásához: "Ne félj, mostantól fogva embereket fogsz". A "fogni" szó szó szerint azt jelenti, hogy "élve elfogni". Bár világi hivatásukban a halak, amelyeket kifognak, meghalnak, az új irányultságukban, hivatásukban halott embereket fognak ki, és Jézus számára életre kelnek. A történet megmutatja, hogyan alakítja át Jézus a hétköznapi embereket (még a bűnös embereket is, mint Péter) az Ő szolgáivá, akik részt vesznek az Ő nagy ügyében, vagyis az emberek Isten számára történő kifogásában. Ez arra tanít bennünket, hogy ...
A legnagyobb célunk az életben az kell legyen, hogy kövessük Jézust abban, hogy embereket fogjunk neki.
Képzeld el a jelenetet: A sokaság Jézus körül tolongott, és hallgatta Isten szavát. És hol volt Péter, Jakab és János? A dolgukkal voltak elfoglalva, a hálójukat tisztogatták egy csalódást keltő, fogás nélküli halászattal töltött éjszaka után. Jézus feladata tehát az volt, hogy elterelje a figyelmüket a halakról, és magára és az elveszett emberekre irányítsa a figyelmüket. Trench érsek úgy fogalmaz, hogy Jézus "[önmagát] jelölte ki (tette meg csalinak)..., hogy a halászokat a hálójába kerítse" (Notes on the Miracles of Our Lord [Baker], 83. o.). Az első lecke a következő:
1.Ahhoz, hogy embereket fogjunk Krisztusnak, ahhoz az szükséges, hogy ne arra koncentráljunk, hogy hogyan lehetünk sikeresek a világi hívatásunkban, hanem arra, hogy hogyan lehetünk sikeresek az emberek kifogásában a Megváltó számára.
Azzal nincs semmi baj, ha a világi hívatásban sikeresek vagyunk. Isten azt akarja, hogy szorgalmasak legyünk és jól végezzük a munkánkat. Nem lelkibb, ha középszerűek vagyunk a munkánkban, és nem eredendően világiasabb, ha sikeresek vagyunk. Továbbá, amikor azt mondom, hogy a világi hívatás sikeréről át kell helyeznünk a hangsúlyt arra a sikerre, hogy embereket fogjunk Krisztusnak, nem arra célzok, hogy mindenkinek el kell hagynia az úgynevezett "világi" foglalkozást, és teljes munkaidőben az evangélium terjesztésében kell dolgoznia. Vannak, akik erre hivatottak, ahogy Péter is, de bizonyára nem mindenki. Nem nagyobb lelki dolog teljes munkaidőben szolgálatot végezni, mint az Úr hűséges szolgájának lenni valamilyen másfajta munkában. Ez csak az ajándékok és az elhívás kérdése.
De mindezek után mégis kitartok amellett, hogy ha Jézus Krisztus követője vagy, akkor el kell fogadnod az Ő célját az életeddel kapcsolatban, és az Ő elsődleges célja az Ő gyermekei számára soha nem az, hogy sikeresek legyünk a munkahelyünkön, a világi hívatásunkban. Az Ő szava mindannyiunkhoz így szól: "Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön", hanem inkább: "Keressétek először az Ő országát és az Ő igazságát" (Mt 6:19, 33). Bármilyen munkát is végzel a megélhetésedért, a fő célodnak Isten dicsőítésének kell lennie, és a legfőbb célodnak annak kell lennie, hogy viselkedéseddel, magatartásoddal és szavaiddal Jézus Krisztus tanúja legyél. Ehhez szükség van egy olyan szemléletváltásra, amelyben úgy kezdesz tekinteni az emberekre, ahogyan Jézus tette, és úgy tekintesz magadra, mint az Ő képviselőjére a saját környezetedben. Az emberek, akikkel kapcsolatba kerülsz, jelentik a te missziós területedet.
Ezek a halászok most fogták pályafutásuk valószínűleg legsikeresebb fogását. A két hajónyi hal valószínűleg szép hasznot hozott volna a helyi piacon. Mint egy bányász, aki végre aranyat talál, ez a sikeres fogás valószínűleg meghozta az étvágyukat, hogy újra kimerészkedjenek, és még többet próbáljanak fogni. Könnyen lehet, hogy azt gondolták: "Hű, ha ez így folytatódik, meggazdagodhatunk!". De mivel Jézus világosan kijelentette számukra az új célt, ehelyett azt olvassuk, hogy "amikor partra vonták a csónakjaikat, mindent elhagytak, és követték őt" (5:11). A dolgok ettől a pillanattól kezdve megváltoztak, annak köszönhetően, amit Jézus tett és mondott. A halfogás nem volt összehasonlítható azzal, hogy Jézust kövessék és embereket fogjanak. Krisztus és az Ő célja most már magával ragadta őket.
A kérdésem tehát a következő: "Krisztus életedre vonatkozó céljának élsz?". Mint mondtam, ez nem azt jelenti, hogy tehetségesnek kell lenned az evangelizálásban, vagy hogy teljes munkaidős igei szolgálatba kell menned. Csak néhányan vannak erre elhívva. Hanem azt jelenti, hogy mivel találkoztál Jézus Krisztussal, mint Megváltóddal és Uraddal, az életed nem a sajátod. Többé már nem önző célokért élsz. Azért élsz, hogy dicsőítsd Jézus Krisztust, és hogy az általa adott ajándékaidat arra használd, hogy segítsd azt a nagyszerű ügyet, hogy embereket fogjon a maga számára.
Ez azt jelenti, hogy életed végén nem azzal fogod mérni a sikert, hogy sok pénzt halmoztál-e fel, vagy hogy milyen magasra kapaszkodtál fel a vállalati ranglétrán. Hanem azzal fogod lemérni az életedet, hogy hűségesen használtad-e azt, amit Isten rád bízott, hogy előmozdítsd az Ő országát. Akár közvetlenül a szóbeli tanúságtételeden keresztül, akár közvetve a példádon, az adakozásodon, a jócselekedeteiden, a szolgálatodon vagy bármi máson keresztül, azért lesznek emberek a mennyben, mert nem magadnak éltél, hanem Jézus Krisztusnak és az Ő országának. Meg kell hoznunk ezt az alapvető hangsúlyváltást, ha azt akarjuk, hogy arra legyünk felhasználva, hogy Jézus Krisztus számára emberek legyenek megragadva, kifogva.
2.Ahhoz, hogy embereket fogjunk Krisztusnak, ahhoz engedelmeskednünk kell az Úr Jézus Krisztus szuverén hatalmának.
Alexander Maclaren megjegyzi: "Az egész elbeszélésben semmi sem figyelemreméltóbb, mint az a magától értetődő mód, ahogyan Urunk ezekkel az emberekkel bánik, és ahogyan utasítja őket". Először is Jézus beszáll Péter csónakjába, és megkéri, hogy a parttól kissé távolabb hajózzon ki, hogy úgy taníthassa a tömeget, hogy azok ne nyomuljanak feléje. Aztán, amikor befejezte a tanítást, Jézus egyenesen megparancsolja Péternek, hogy evezzen ki a mélyre, és vessék ki a hálókat fogásra. Itt van egy ács, aki elmondja egy hivatásos halásznak, hogyan végezze a munkáját! Péter tudta, hogy a halászat legjobb ideje az éjszaka, és hogy ő éppen most halászott egész éjjel eredménytelenül. De miután rövid tiltakozását jelezte, Péter gyorsan hozzáteszi: "mindazáltal a te parancsodra levetem a hálót" (5:5). Engedelmessége csodálatos sikert eredményezett.
Jézusnak az emberfogásról szóló szavai miatt joggal tekinthetjük ezt a csodát az evangélium hirdetéséről szóló leckének. Legalább öt olyan leckét tartalmaz, amelyet meg kell tanulnunk:
A.AZ EVANGÉLIUM HIRDETÉSE ISTEN IGÉJÉN ALAPUL.
Az 1-3. versekben Jézus Isten igéjét hirdeti a tömegnek, és amint a 4:43 világossá teszi, üzenete Isten országára összpontosított, arra a birodalomra, ahol Isten szuverén, és az emberek alá vannak rendelve neki. Az, hogy az Ő üzenete "Isten igéjének" neveztetik, azt jelenti, hogy az Istentől, mint forrástól származik. A Jézus által hirdetett szó Istentől származott, és ezért Isten tekintélyével rendelkezett. Ahogy Jézus mondta: "Semmit sem teszek magamtól, hanem úgy mondom ezeket, ahogyan az Atya tanított engem" (János 8:28).
Amikor az embereknek az evangéliumról beszélünk, egyszerűen el kell mondanunk nekik, amit Isten kinyilatkoztatott magáról, a Megváltóról és arról, hogy szükségünk van rá. A tanúk nem találják ki a saját történeteiket. A tanúk eskü alatt állnak, hogy az igazat mondják arról, amit láttak és hallottak. A Biblia Isten szava hozzánk az Ő hűséges tanúin keresztül. A mi feladatunk, akárcsak az apostoloké, hogy elmondjuk, mit tett Isten az Ő Fia, Jézus által.
Ha tehát hatékonyabb akarsz lenni az evangelizálásban, mélyedj el az Igében, hogy tisztában legyél az evangéliummal. Meg kell értened és képesnek kell lenned arra, hogy megmutasd az embereknek, mit mond a Szentírás az olyan fogalmakról, mint a bűn, az ítélet, Krisztus helyettesítő halála, Isten kegyelme és a Jézus Krisztusba vetett üdvözítő hit. Nem minden keresztény prédikátor, de minden keresztény bizonyságtevő, tanúságtevő. Ahhoz, hogy engedelmes tanú lehess, meg kell tanulnod az örömhír összetevőit.
B.AZ EVANGÉLIUM HIRDETÉSÉRE IRÁNYULÓ KEZDEMÉNYEZÉS AZ ÚRTÓL SZÁRMAZIK.
Egyértelmű, hogy Jézus kezdeményezte, hogy ezekből a halászokból emberhalászok legyenek. Péter, Jakab és János nem a csónakjukban ültek egy nap, amikor egyiküknek támadt az az ötlete, hogy "Hé, evangélistákká kellene válnunk!". Valószínűleg ez járt a legtávolabb a fejükben. De az Úrnak más tervei voltak, és az Ő tervei győzedelmeskedtek.
Talán azt gondolod: "Ez az üzenet semmilyen módon nem vonatkozik rám. Nem vagyok evangélista, és soha nem is leszek az." Mint mondtam, lehet, hogy igaz, hogy nem vagy megajándékozva az evangelizálással, és nem vagy elhívva arra, hogy teljes munkaidőben az evangélium hirdetésével foglalkozz. De Isten akarata az, hogy az Ő célját fogadd el célodként, és ebből a szövegből világosan kiderül, hogy az Úr célja az, hogy olyan hétköznapi embereket, mint ezek a halászok, az Ő ügynökeivé tegyen, hogy más embereket fogjanak Isten számára. A Lukács 19:10-ben Jézus így fogalmazta meg célját: "Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megmentse, ami elveszett". Ha azt állítjuk, hogy az Ő követői vagyunk, de nincs szívünk az elveszettek elérésére, akkor nem vagyunk összhangban az Ő céljával.
Ha részt veszünk az elveszettek elérésében, akkor megvan a bizonyosságunk, hogy az Úr előttünk jár. Nem kell a saját ösvényünket kitaposnunk. Az Úr szuverén módon kiválasztott egy népet a föld megalapítása előtt, és mi együttműködünk az Ő örökkévaló szándékával, hogy elvigyük az evangéliumot azokhoz, akiket Ő kiválasztott. Ahogyan Pál fogalmazott: "Azért viselek el mindent a kiválasztottakért, hogy ők is elnyerjék azt az üdvösséget, amely Krisztus Jézusban van, és ezzel együtt az örök dicsőséget" (2Tim 2,10). Mivel a kezdeményezés az Úré, bizalommal engedelmeskedhetünk, tudva, hogy tanúságtételünket az Ő örökkévaló céljaira fogja felhasználni.
C.AZ EVANGÉLIUM HIRDETÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ÚTMUTATÁS AZ ÚRTÓL SZÁRMAZIK.
Az Úr utasítja Pétert, a halászt, hogy hová vesse ki a hálóját! Nem tudjuk, hogy ez az Úr mindentudásának csodája volt-e, hogy tudta, hol vannak a halak, vagy pedig Ő parancsolta a halakat erre a helyre, és azok engedelmeskedtek. De nyilvánvaló, hogy Jézus adta a parancsokat, és amikor Péter engedelmeskedett, akkor kapta ezeket a csodálatos eredményeket. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mit tegyünk, hogy elérjük az elveszett embereket, akkor imádkoznunk kell: "Uram, mutasd meg nekünk, hol vannak a halak, amelyeket ki akarsz fogni, és mi oda vetjük ki a hálót".
Van egy misszionárius házaspár akik járják a világot, és muszlim országokba viszik az evangéliumot. Egy alkalommal az Úr ráébresztette a feleséget, hogy miközben az egész világot járják az evangéliummal, elhanyagolják a saját szomszédaikat. Így hát igyekezett egy kis időt tölteni az egyik szomszédjával. Miközben beszélgettek, de semmi lelki dologról, a szomszéd hirtelen azt mondta: "A lányomnak és nekem el kell mennünk a gyülekezetbe. Tud egy jó gyülekezetet, ahova elmehetnénk?". Nemcsak meghívta az asszonyt a gyülekezetbe, hanem elmondta neki a Krisztusról szóló jó hírt, és a szomszédasszony most már bízik benne, mint Megváltójában. Talán azt gondolod: "Ez velem soha nem történik meg!". Emlékezned kell arra, hogy ...
D.AZ EVANGÉLIUM HIRDETÉSÉNEK EREDMÉNYEI AZ ÚRTÓL SZÁRMAZNAK.
Ez alkalommal Péter majdnem több halat fogott, mint amennyit kezelni tudott - a hálók elkezdtek szakadni, és a hajók süllyedni kezdtek! Pünkösd napján ugyanez történt lelkileg is, amikor Péter prédikált, és 3000-en bíztak Krisztusban. Egy másik alkalommal az Úr Kornéliusz házához irányította Pétert, és még mielőtt Péter befejezte volna a prédikációját, az egész csoport válaszolt! De bármilyen eredményeket látunk vagy nem látunk, szem előtt kell tartanunk Pál szavait: "Én ültettem, Apollós öntözött, de Isten adta a növekedést" (1Kor 3:6). Bár meg kell próbálnunk hatékonyabbá válni az evangélium ismertetésében, nem szabad elfelejtenünk, hogy az igazi megtérés egyedül Istentől származik. Lehetséges, hogy ügyes eladási módszerekkel döntéseket érjünk el, de megtéréseket csak akkor láthatunk, amikor Isten új életet ad az Ő Lelke által.
Az evangélium hirdetése tehát Isten Igéjén alapul. Az evangélium hirdetésében a kezdeményezés, a vezetés és az eredmények mind az Úrtól származnak. Tehát nekünk nem kell semmit sem tennünk, ugye? Tévedés!
E.AZ EVANGÉLIUM HIRDETÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ENGEDELMESSÉG RAJTUNK MÚLIK.
Ha Péter nem engedelmeskedett volna úgy, hogy az Úrnak engedelmeskedve kievez a mélyre, és leveti a hálót, akkor ez a csoda nem történt volna meg. Az Úr elérhette volna, hogy az összes hal a partra ússzon, és beugorjon Péter csónakjába, de nem ezt tette. Péternek engedelmeskednie kellett, és akkor az Úr megtette ezt a csodát.
Péter először hangot adott ellenvetéseinek, hogy ez miért nem fog működni. Hála Istennek, gyorsan hozzátette: "De a Te parancsodra ...". Péterhez hasonlóan könnyű száz okot felhozni arra, hogy miért nem tehetjük meg azt, amit az Úr mondott nekünk. Néha az Ő parancsai kissé furcsának tűnhetnek számunkra, ahogyan ez a parancs is furcsának tűnhetett Péter számára. De Péterhez hasonlóan nekünk is félre kell tennünk az érveinket, a kifogásainkat, hogy miért nem fog ez működni, és engedelmeskednünk kell az Úrnak, miközben igyekszünk embereket bevonni az Ő evangéliumának hálójába. Engedelmesen engedjük le az evangélium hálóját, és hagyjuk, hogy az Úr belevezesse a halakat.
Ahhoz tehát, hogy embereket fogjunk Krisztus számára, a világi hívatás sikeréről az evangélium sikerére kell átállnunk. És meg kell tanulnunk engedelmeskedni az Úr szuverén hatalmának, amikor azt mondja nekünk, hogy tegyünk tanúságot az Ő jó híréről.
3.Ahhoz, hogy embereket fogjunk Krisztusnak, ahhoz növekednünk kell annak megismerésében (megértésében), hogy ki Ő és kik vagyunk mi.
Péter már sokat érintkezett Jézussal. Látta őt csodákat tenni, beleértve a tömeges gyógyításokat a saját háza előtt, Kapernaumban. De ez a csoda, amely az ő személyes kereskedelmét érintette, úgy hatott rá, ahogy a többi nem. Péter hirtelen új megvilágításban látta Jézust, és ugyanabban a pillanatban saját bűnössége is elborította. Változatlanul azok a leghatékonyabb tanúk, akiknek magasztos képük van az Úr Jézus Krisztusról, és akik fájdalmasan tudatában vannak saját méltatlanságuknak, érdemtelenségüknek, hogy az Ő tanúi legyenek.
A.NÖVEKEDNÜNK KELL JÉZUS, MINT A HATALMAS, SZENT ÉS KEGYELMES ÚR MEGISMERÉSÉBEN.
(1). Jézus a hatalmas Úr. Bár ez a csoda nem változtatta meg a természet fizikai törvényeit, mégis megmutatja az Úr Jézus hatalmát a természet felett. A kulcs, amely megmutatja Krisztus hatalmát, Péter mondata: "a te szavadra" (5:5). Milyen szó ez? A Szentírás kijelenti, hogy Isten a szavával teremtette az eget és a földet (1Móz 1:3 ff.; Zsid 11:3). Azt is kijelenti, hogy Jézus "hatalmának szava által tart fenn mindent" (Zsidók 1:3). Az Ő szavára királyságok keletkeznek és dőlnek össze. És az Ő evangéliumának igéje "Isten ereje az üdvösségre mindenkinek, aki hisz" (Róm 1:16). A megváltás nem emberi önsegítő program. Ahhoz az kell, hogy Isten új szívet és új életet adjon azoknak, akik halottak voltak bűneikben. Az evangelizációs munka nem a mi gyenge meggyőzőerőnktől függ, hanem Isten hatalmas munkájától a bűnösök szívében.
(2). Jézus a szent Úr. Amikor Péter meglátta Jézus hatalmas erejét, rögtön lenyűgözte őt Jézus szentsége a saját bűnösségével ellentétben. Logikusabb ima lett volna: "Ne távozz tőlem, mert bűnös ember vagyok, Uram!". De Péter itt nem volt logikus. Azt fejezte ki, amit Ézsaiás érzett, amikor megpillantotta az Úr szentségét, és így kiáltott fel: "Jaj nekem, elvesztem! Mert tisztátalan ajkú ember vagyok, és tisztátalan ajkú nép között élek, mert szemeim látták a Királyt, a Seregek Urát" (Ézs 6,5). A mai embereknek, először is Isten népének, de aztán azoknak is, akik nem ismerik Őt, szükségük van az Úr abszolút szentségének új látására. Egy ilyen látomás megmutatja nekünk kétségbeesett szükségünket és saját alkalmatlanságunkat arra, hogy ennek a szükségnek megfeleljünk. Így, elvetve minden vélt jóságunkat, teljesen Isten bőséges irgalmára bízzuk magunkat.
(3). Jézus a kegyelmes Úr. Figyeljük meg az Úr kegyelmes válaszát Péternek: "Ne félj, ezentúl emberhalász leszel". Jézus szava: "ezentúl" nagyszerű reményteli szó mindannyiunk számára! Talán szánalmasan elbuktál. Talán elborít a saját bűnösséged. Borulj Jézus elé, ahogy Péter tette, és valld meg neki, és hallani fogod az Ő kegyelmes szavát: "ezentúl". Ő a kegyelmes Úr, aki új kezdetet ad azoknak, akik bűnbánatot tartanak. Ahhoz, hogy embereket fogjunk Krisztusnak, növekednünk kell annak megismerésében, hogy ki Ő, a hatalmas, szent és kegyelmes Úr.
B.NÖVEKEDNÜNK KELL ANNAK MEGÉRTÉSÉBEN (MEGISMERÉSÉBEN), HOGY BŰNÖSÖK VAGYUNK, AKIK NEM ÉRDEMLIK MEG AZ Ő KEGYELMÉT, DE AKIKET KEGYELME ÁTALAKÍT.
Az, hogy Péter elismerte saját bűnösségét, nem zárta ki őt abból, hogy embereket fogjon Krisztusnak; sőt, ez inkább alkalmassá tette őt. Ha azt hiszed, hogy elég jól összeszedted magad ahhoz, hogy alkalmas legyél az Úr szolgálatára, akkor nem vagy alkalmas arra, hogy szolgáld Őt! Az Úr azokat hívja az Ő szolgálatába, akik állandóan, fájdalmasan tudatában vannak saját bűnösségüknek és gyengeségüknek, mert csak ők az egyetlenek, akik szintén állandóan tudatában vannak annak, hogy teljesen Rá kell támaszkodniuk. Még Pál apostol is, amikor az evangéliumi szolgálatról beszélt, így siránkozott: "Ki alkalmas ezekre a dolgokra?". Majd így válaszolt a kérdésére: "Nem mintha magunktól volnánk alkalmatosak valamit gondolni, úgy mint magunkból; ellenkezőleg a mi alkalmatos voltunk az Istentől van" (2Kor 2,16; 3,5).
Isten átalakító kegyelme Krisztusban az, ami alkalmassá tesz bennünket, és arra ösztönöz, hogy az evangéliummal elérjünk másokat. Pál apostolt az ösztönözte az evangélium hirdetésére, hogy felismerte, hogy ő maga a bűnösök feje (1Tim 1:15; 1Kor 15:9, 10). Ha ismered saját szíved romlottságát, de ismered az Úr Jézus bőséges kegyelmét is, akkor koldusként, aki kenyeret talált, elmész, hogy elmondd más koldusoknak, hol találhatnak kenyeret.
Egy utolsó rövid megjegyzés:
4.Ahhoz, hogy embereket fogjunk Krisztusnak, együtt kell dolgoznunk más, megváltott és megváltozott bűnösökkel.
Péternek hívnia kellett társait, hogy jöjjenek és segítsenek neki a nagy halfogásban (5:7). Egyedül nem tudta megcsinálni. És abban a munkában, hogy embereket fogunk Krisztusnak, nem egyedül dolgozunk. Együtt dolgozunk a fogásért, de mindezek mögött nem mi vagyunk a felelősek a fogásért. Az Úr az! Együtt dolgozunk, de az Úré az érdem és a dicsőség.
Következtetés
Az a dolog, ami az életedet meghatározza, a te világi hivatásod vagy az Úr ügye? A halfogásra vagy az emberfogásra összpontosítasz? Olvastam egy idős emberről, aki egy vegyesboltot működtetett. Egykor virágzó vállalkozás volt, de ahogy idősödött, a férfi megszállottja lett a bolt rendben tartásának és tisztaságának. Órákat töltött a polcokon lévő áruk rendezésével és átrendezésével. Volt olyan nap, hogy ki sem nyitotta a boltot, mert félt, hogy rendetlenség lesz belőle. Ez az ember szem elől tévesztette a boltja célját!
Bár ez nevetségesen hangzik, de könnyű elkövetni. Fokozatosan a hangsúly az Úr céljáról, hogy az embereket az evangélium hálójába kerítsd, eltolódik a világi hívatásodra, bármi legyen is az. Imádkozom, hogy az Úr arra használja ezt az üzenetet, hogy megmutassa mindannyiunknak, hogy a legnagyobb célunk az életben az kell legyen, hogy Jézust kövessük abban, hogy embereket fogjunk élve az Ő számára. Imádkozom, hogy mindannyian ezzel a céllal felfegyverkezve menjünk ki a saját missziós területeinkre, és hogy az Úr örömmel adjon nekünk csodálatos fogásokat férfiakból, nőkből és fiatalokból az Ő országa számára! Ámen.

 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: engedelmeskedett, evangelizálásban, tanúságtételeden, engedelmeskedtek, kimerészkedjenek, engedelmeskednie, irányultságukban, evangelizálással, meggyőzőerőnktől, mindannyiunknak, eredménytelenül, megélhetésedért, magatartásoddal, hangsúlyváltást, engedelmeskedve, összpontosított, mindentudásának, megvilágításban, szomszédasszony, mindannyiunkhoz, összpontosítasz, ellenvetéseinek, engedelmeskedni, felfegyverkezve, viselkedéseddel, evangélistákká, gyengeségüknek, elkötelezettek, koncentráljunk, bizonyosságunk, megismerésében, evangéliumának, megparancsolja, együttműködünk, leghatékonyabb, terjesztésében, sokaság Jézushoz, part mentén, halászok éppen, egyik hajóba, kissé beljebb, hajóból tanította, másik hajóban, halfogás miatt, helyes irányba, írástudók véleménye, eset azonos-e, esettel amikor, szövegünkben szereplő, évvel később, hangsúly Jézuson, férfiak mind, Simon Péter, Jézus Isten Igéjét, Jézus Krisztus, Jézus Krisztussal, Jézus Krisztust, Jézus Krisztusnak, Alexander Maclaren, EVANGÉLIUM HIRDETÉSE ISTEN IGÉJÉN ALAPUL, Jézus Isten, Ahogy Jézus, Biblia Isten, Jézus Krisztusba, EVANGÉLIUM HIRDETÉSÉRE IRÁNYULÓ KEZDEMÉNYEZÉS AZ ÚRTÓL SZÁRMAZIK, Ahogyan Pál, Krisztus Jézusban, EVANGÉLIUM HIRDETÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ÚTMUTATÁS AZ ÚRTÓL SZÁRMAZIK, EVANGÉLIUM HIRDETÉSÉNEK EREDMÉNYEI AZ ÚRTÓL SZÁRMAZNAK, Isten Igéjén, EVANGÉLIUM HIRDETÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ENGEDELMESSÉG RAJTUNK MÚLIK, Hála Istennek, Jézus Krisztusról, NÖVEKEDNÜNK KELL JÉZUS, MINT HATALMAS, SZENT ÉS KEGYELMES ÚR MEGISMERÉSÉBEN, Amikor Péter, Seregek Urát, Borulj Jézus, NÖVEKEDNÜNK KELL ANNAK MEGÉRTÉSÉBEN, HOGY BŰNÖSÖK VAGYUNK, AKIK NEM ÉRDEMLIK MEG AZ KEGYELMÉT, AKIKET KEGYELME ÁTALAKÍT,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alázat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Sokan azt tartják  Egy bizonyos határt  Fekete-erdő desszert  A jó emberek mindig szépek mar...  Irgalom és ítélet  Fehér virág  Akik bántanak téged  A másik dolog,  Lóhere  Mi lenne ha  Rátalálsz  Varga János Veniam - Fontos sz...  Alvó cicák  Png telefon  Facebookon kaptam  Png cica  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nem tudhatod  Szép napot kívánok  Png virág  Mindig jusson idő nevetni  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Ami embereknek lehetetlen, az...  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  képre írva  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png cica  A Megváltó szolgálatában  Adakozás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mai harmónia kártyám  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Fekete-erdő desszert  Png virág  Png kislány  Irgalom és ítélet  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam Krisztinától  George Gordon Lord Byron: Inez...  Az engedelmesség miért nem vál...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Alázat  Nem számIt  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Akarat  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jónás Tamás – Végtelen b...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Örülök, hogy látlak!  Bounty krémes  Neked tudnod kell  Reménység és erő Krisztustól e...  Próbálj meg ...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
sokaság Jézushoz, part mentén, halászok éppen, egyik hajóba, kissé beljebb, hajóból tanította, másik hajóban, halfogás miatt, helyes irányba, írástudók véleménye, eset azonos-e, esettel amikor, szövegünkben szereplő, évvel később, hangsúly Jézuson, férfiak mind, ügye mellett, első versekben, halászatával foglalkozik, 11-dik vershez, világi hívatását, történet megmutatja, hétköznapi embereket, bűnös embereket, emberek Isten, legnagyobb célunk, kell legyen, sokaság Jézus, dolgukkal voltak, hálójukat tisztogatták, csalódást keltő, elveszett emberekre, hálójába kerítse, első lecke, világi hívatásunkban, emberek kifogásában, világi hívatásban, világi hívatás, hangsúlyt arra, evangélium terjesztésében, elhívás kérdése, életeddel kapcsolatban, legfőbb célodnak, olyan szemléletváltásra, saját környezetedben, halászok most, helyi piacon, sikeres fogás, dolgok ettől, pillanattól kezdve, kérdésem tehát, általa adott, nagyszerű ügyet, maga számára, vállalati ranglétrán, szóbeli tanúságtételeden, szolgálatodon vagy, alapvető hangsúlyváltást, egész elbeszélésben, emberekkel bánik, parttól kissé, hálókat fogásra, hivatásos halásznak, halászat legjobb, emberfogásról szóló, evangélium hirdetéséről, evangéliumról beszélünk, saját történeteiket, tanúk eskü, igazat mondják, olyan fogalmakról, örömhír összetevőit, halászokból emberhalászok, csónakjukban ültek, üzenet semmilyen, evangélium hirdetésével, szövegből világosan, elveszettek elérésére, elveszettek elérésében, saját ösvényünket, föld megalapítása, evangéliumot azokhoz, örök dicsőséget, halakat erre, csodálatos eredményeket, elveszett embereket, misszionárius házaspár, egész világot, saját szomszédaikat, egyik szomszédjával, szomszéd hirtelen, szomszédasszony most, hálók elkezdtek, hajók süllyedni, másik alkalommal, egész csoport, evangélium ismertetésében, igazi megtérés, evangélium hirdetése, evangélium hirdetésében, eredmények mind, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5173
  • e Hét: 38949
  • e Hónap: 68261
  • e Év: 256063
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.